III Congrés de Literatura Infantil i Juvenil
L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) organitza el III Congrés de Literatura Infantil a València. L’esdeveniment, que se celebrarà entre el 24 i el 27 de novembre a la Sala de Conferències de l’Escola de Magisteri Ausiàs March de la Universitat de València, acollirà tot un seguit de conferències i taules rodones que intentaran trobar solucions i respostes a un dels problemes més greus que pateix la societat espanyola en l'àmbit cultural: els baixos índexs de lectura entre la seva població.
Un dels punt claus per aconseguir augmentar aquests índexs és el foment de la lectura infantil i juvenil. Tal com assenyala Josep Ballester, coordinador general del congrés, “quan són joves se’ls ha de fomentar el plaer per la lectura, ja que intentar fer-ho quan una persona ja és adulta, és molt més complex”. Per intentar esbrinar com aconseguir aquesta major incidència de la lectura entre els més petits, els organitzadors del congrés han convidat a destacats experts en matèria de literatura infantil i juvenil perquè presentin les seves comunicacions i participin en taules rodones sobre diferents aspectes d’aquest gènere literari.
L’escriptor Josep Albanell (que presentarà una comunicació titulada ‘Viure a Lil·liput’), l’escriptor i traductor Miquel Desclot (que farà una conferència sobre la necessitat de la lectura de poesia) o Mercé Canela, directora de Cavall Fort, són alguns dels conferenciants que participaran en aquest congrés, que enguany ha intentat no centrar-se solament en els Països Catalans, sinó obrir-se a la resta d’Europa. Tal com afirma Ballester “aquest és un congrés que se centra fonamentalment en la literatura catalana, però és una finestra oberta a la resta del món i les seves literatures infantil i juvenil”.
Un altre dels punts que tractarà aquest III Congrés de Literatura Infantil i Juvenil serà el paper dels mitjans de comunicació en la difusió del model cultural actual (“La crítica i els mitjans de comunicació”, dimecres 24)
El congrés també comptarà amb una sessió de contacontes (el dia 26) i amb una visita guiada al Museu de les Ciències de la ciutat de València. Així mateix, i des del dia 4 de novembre, el vestíbul del Pavelló de Govern de l’Escola de Magisteri “Ausiàs March” acull una exposició sobre el centenari de la revista “Patufet”.
València, 22 de novembre de 2004
* * *
El Congrés de Literatura Infantil i Juvenil que organitza l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) a València va finalitzar el passat divendres amb un èxit de participació que va obligar els organitzadors a canviar el lloc previst per a fer les conferències i traslladar-se al Saló d’Actes de l’Escola de Magisteri Ausiàs March de la Universitat de València. Més de 400 persones van participar en el darrer dia d’aquest congrés, que ha reunit professors, escriptors i estudiosos de la literatura infantil i juvenil.
Miquel Desclot va presentar la seva comunicació titulada “Cal llegir poesia?” on va fer un repàs d’algunes de les obres poètiques per a infants, tant catalanes com universals. Desclot va recitar alguns poemes de l’antologia que prepara per a l’Editorial Proa i que apareixerà aviat a les llibreries i va assenyalar que la poesia és un gènere que “fa massa por”. Tot i aquest temor, el seu recital va fer les delicies del públic assistent, que, fins i tot, li va demanar que realitzés alguns “bisos”.
Per la seva part, Agustín Fernández Paz va presentar la seva comunicació “Ací negre sobre blanc, regeixen unes altres lleis”, on va fer una argumentada defensa del qual per a ell significava el “fet creatiu” i la seva manera d’entendre la literatura infantil.
Però el plat fort de la jornada es va produir divendres a darrera hora, quan en un dia on normalment els estudiants acostumen a començar el cap de setmana, la Sala d’Actes es va omplir de gom a gom per a escoltar la sessió de contacontes que van realitzar Llorenç Giménez, Carles Cano, Canto i Pep Castellano i Vicent Cortés. Més de 400 persones es van aplegar en aquest espai per a escoltar els contes i rondalles de la mà d’autèntics experts en la matèria.
Segons Josep Ballester, coordinador general d’aquest tercer congrés, “el nivell ha estat altíssim, tant pel que fa als conferenciants que hem tingut, com per la quantitat de gent que s’ha interessat, un cop més, per una literatura com és la infantil, que molts no tenen en compte, però que desperta l’interès d’un gran nombre de persones”.
El millor exemple d’aquest interès ha estat la participació dels joves en un congrés que ha omplert dia rere dia les instal·lacions de l’Escola de Magisteri Ausiàs March de la Universitat de València.
València, 29 de novembre de 2004