Àlex Broch: una vida intel·lectual dedicada a la crítica literària

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Ateneu Barcelonès i el PEN Català van organitzar un acte de reconeixement a Àlex Broch, crític, assagista, professor universitari, editor i soci de les tres entitats.

Recupera l’activitat en imatges o en vídeo

 

Vora seixanta persones es van trobar a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès el passat dimarts, 8 d’octubre, per retre homenatge a una de les veus més rellevants de l’estudi de la literatura catalana contemporània.

L’acte va començar amb una benvinguda de les tres entitats amb Lluïsa Julià, vicepresidenta de l’Ateneu; Sebastià Portell, president de l’AELC, i Manuel Guerrero, vocal del PEN Català. Sebastià Portell va agrair a Àlex Broch la trajectòria dedicada a la crítica i va recordar que en els darrers anys l’Associació ha reactivat la secció de crítica i assaig, coordinada per Mireia Sopena, amb activitats com la celebració d’un seminari de la crítica i la creació d’una base de dades de crítics.

Per parlar de la figura d’Àlex Broch, es va organitzar una taula rodona amb Margarida Aritzeta, Lluïsa Julià, Josep Lluch, Jaume Pont i Josep Maria Sala-Valldaura, que va presentar i conduir Mireia Sopena, vocal de l’AELC pel Principat. Margarida Aritzeta, narradora, va recordar les orientacions crítiques de Broch quan ella es va integrar al col·lectiu Ofèlia Dracs. Al seu torn, Lluïsa Julià, com a crítica, va destacar la feina feta com a secretari del PEN Català (1979-1985) i com a representant dels Premis de la Crítica en llengua catalana per l’AELC (2002-2019). La intervenció de l’editor Josep Lluch va subratllar la capacitat analista i la visió global de la història literària en concebre els seus projectes editorials. El poeta Jaume Pont va recollir les aportacions de Broch com a crític de poesia. Finalment, Josep Maria Sala-Valldaura, crític, va sintetitzar el valor literari de la faceta narrativa d’Àlex Broch i, en concret, de La mirada de pedra (Proa, 2013).

Després, Àlex Broch, agraït i emocionat, va conversar amb la crítica Marta Nadal. Va explicar el context i la ideologia del seu temps, la importància de pertànyer a la seva generació i els orígens humils de la família i la seva formació, que es va veure afectada pel fet d’haver de treballar des de molt jove. Broch també va parlar de la voluntat generacional de vetllar per la cultura i comprometre’s amb les associacions d’autors, com també de la categorització de la història i els problemes que comporta la construcció del cànon.

Àlex Broch
Barcelona, 1947. És crític, assagista, professor universitari i editor. Ha publicat, entre d’altres, Literatura catalana dels anys setanta (Edicions 62, 1980), Literatura catalana: balanç de futur (Edicions del Mall, 1985), Literatura catalana dels anys vuitanta (Edicions 62, 1991), Forma i idea en la literatura contemporània (Edicions 62, 1993) i Sobre poesia catalana (Proa, 2007). També ha dirigit el Diccionari de la literatura catalana (Enciclopèdia Catalana, 2009) i els set volums, a més dels dos que estan en curs, de la Història de la literatura catalana (Enciclopèdia Catalana, 2013-). Consulta la seva pàgina d'autor.

Fotografia: © Carme Esteve / AELC.