HÍBRIDA: sis tallers de creació poètica i micro obert
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) promou per segon any consecutiu espais per a la poesia hibridada. Es tracta d'un programa que proposa sis tallers de creació amb micro obert en diferents territoris del Principat durant la primavera.
HÍBRIDA va reunir 130 persones amb la poesia i les seves fronteres com a eix vertebrador l'any 2022 i es repeteix aquest 2023. Enguany, els espais liminars de poesia estan formats per sis tallers de creació i micro obert. Per assistir als tallers cal inscripció prèvia en aquest formulari. Per participar o assistir com a públic als micros oberts no cal inscriure's prèviament.
Sabadell. Taller: TRANS_POESIA. Taller de poesia en trànsit
Serà diumenge 2 d'abril al Museu d’Art de Sabadell amb Marta Darder. A les 11 h tindrà lloc el taller i de 13 a 14 h el micro obert.
El taller pretén endinsar-se en el món de l'edició d'artista. Proposa crear poesies vives a partir de la hibridació entre les arts textuals i visuals. L'objectiu és travessar fronteres, jugar amb les paraules, saltar els límits del paper cap als sons i els moviments en l'espai.
Reus. Taller: poesia escènica
Serà dilluns 17 d’abril al Centre de Lectura amb David Ymbernon. A les 17.30 h es farà el taller i de 19.30 a 20.30 h el micro obert.
L'objectiu és aprendre com interpretar i comunicar una idea, en l’espai, l’escena i el text (procés de creació i realització). Crear una obra escènica, una performance a partir del material que cada participant aporti. Conjuntament, s’anirà configurant una història i s’escenificarà, tot descobrint altres maneres de fer i valent-se de les diferents capacitats i pràctiques de cada participant.
Palafrugell. Taller: poesia i narrativa, l'aiguabarreig inevitable
Serà dissabte 29 d'abril a la Fundació Josep Pla amb Roger Vilà. A les 10 h es farà el taller i de 12 a 13 h el micro obert.
En quin moment decidim que una idea, un pensament, una intuïció esdevindran el primer vers d’un poema? Quan decidim que seran la primera frase d’una narració? Ho sabem sempre des del principi? I un cop presa la decisió de tirar per una banda o per l’altra, podem fer marxa enrere? Escrivim, llegim, diem la poesia i la prosa de maneres diferents? Té cap interés saber-ho? La millor manera de sortir de dubtes és provant-ho, escrivint, llegint, dient.
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Taller: del concepte al poema i del poema a l'acció videogràfica
Serà dissabte 20 de maig a La Pahissa del Marquet amb Adolf Alcañiz i Ester Xargay. A les 11 h es farà el taller i de 13 a 14 h el micro obert.
El taller proposa un exercici d'observació del pensament contemporani, resseguint la història de les idees estètiques i les tècniques que aboquen a l'experimentació literària i artística que incorporen el llegat de les avantguardes i els pòsits i despropòsits de Fluxus. S'hi observarà la relació de l'escriptura amb l'art, l'acció artística, el cinema experimental i la videocreació. Comptarà amb una formació d'edició de vídeo amb mòbil des de la preproducció fins a la postproducció d'imatges (recerca de referències visuals, guió, planificació, enquadrament, plànols, angles, moviments de càmera i configuració del mòbil en les seves funcions bàsiques).
Caldes d’Estrac. Taller: (Lecto)escripturamultimodal
Serà dissabte 27 de maig a la Fundació Palau i Fabre amb Raquel Santantera i Maria Sevilla. A les 17 h serà el taller i de 19 a 20 h el micro obert.
S'hi dinamitzaran processos de creació a partir de la lectura, visionat i audició d’artefactes poètics en format multimodal (textual, sonor, visual, audiovisual, digital, etc.) per acabar produint peces multimodals que els assistents al taller presentaran. El curs vol reflexionar sobre quins són els límits del text poètic, la poesia multimodal com a experimentació poètica, on comença el poema i on acaba el procés poètic.
Roda de Ter. Soroll i text
Serà dissabte 10 de juny a la Fundació Miquel Martí i Pol amb Gerard Altaió. A les 11 h es farà el taller i de 13 a 14 h el micro obert.
S’hi exploraran mecanismes i solucions per dur el text més enllà de l’oralitat i de la parla cap a un terreny sonor. On comença i on acaba un text? Què el defineix? D’ençà que es practica el palimpsest per reciclar el material de l’escriptura que el text, el teixit, està inscrit en els materials que el transporten. De la filatura a la lletra, passant per l’entramat de referències, silencis i cites, el text malda per alliberar-se de si mateix a través de l’empelt amb altres mesures, com poden ser el cos o el so. Si l’alliberament de la música ha passat per l’acceptació del soroll, l’alliberament del soroll ha de passar per la poesia sonora. Hi haurà escolta, pràctica i es fabricaran micròfons de contacte.
Aquesta activitat compta amb el patrocini de CEDRO i de la Institució de les Lletres Catalanes. També hi col·labora Espais Escrits i les sis entitats que les acolliran.