Francesc Parcerisas i Xavier Pla, Premis Nacionals de Cultura 2015

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts va fer públic ahir el nom dels guardonats al Premi Nacional de Cultura 2015 de la Generalitat de Catalunya. El Plenari del CoNCA ha decidit atorgar deu premis, el màxim permès des que es va definir el marc legal que es regula (Decret 148/2013, de 2 d’abril de 2013). Els guardons s’entregaran el 17 de juny.


Els deu premiats són Josep Maria Cadena, Guillermina Coll, Núria Espert, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Fundació Privada Espai Guinovart, Francesc Parcerisas, Xavier Pla, el grup «Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries», Amèlia Riera i Jaime Rosales.


El 2013 es van eliminar del Premi la divisió en diverses categories, atorgant una sola nominació genèrica a les persones i institucions guardonades. El CoNCA, amb la seva elecció, vol posar de relleu deu referents que contribueixen a enriquir i enaltir el projecte cultural català, deu exemples a seguir que gaudeixen del reconeixement tant del sector professional com de la ciutadania.


Dins l'àmbit de la literatura catalana han resultat guardonats Francesc Parcerisas i Xavier Pla.


Francesc Parcerisas (Begues, 1944). És poeta, traductor, crític literari i doctor en Teoria de la traducció.

 

És professor a la Facultat de Traducció i d'Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual va ser degà del 2008 al 2011. També ha dirigit el Departament de Traducció de la mateixa universitat.

 

Membre destacat de la generació literària dels 70, ha publicat, entre altres, els llibres de poemes Homes que es banyen (1966), L'edat d'or (1984), Focs d'octubre (1992) i Natura morta amb nens (2000). També com a poeta ha rebut nombrosos premis, com ara el Carles Riba del 1966, el de la Crítica de poesia catalana (1983) i el de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya, el mateix any. També s'ha d'esmentar la publicació de la seva obra poètica entre 1965 i 1983, Triomf del present (1991), que va guanyar el premi Lletra d'Or el 1992.

 

Ha traduït una llarga llista d'autors, destacant La llanterna de l'arç, de Seamus Heaney, Premi Crítica Serra d'Or, i Un esborrany de XXX Cantos, d'Ezra Pound, Premi Cavall Verd-Rafel Jaume de traducció poètica, a més de la trilogia de J.R.R. Tolkien El Senyor dels Anells (2002) i de L'Odissea (2010). És autor de diversos assaigs sobre traducció, com ara Traducció, edició, ideologia (2009) i Sense mans. Metàfores i papers sobre la traducció (2013), Premi Internacional d'Assaig Josep Palau i Fabre. Amb La primavera a Pequín (2013) rep el Premi Llibreter.

 

Ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (1998-2004), i des del 2010 n'és el degà. Membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, en fou vicepresident al Principat (1991-1997), president (1998-1999) i actualment forma part de la seva Comissió Consultiva. [Vés al seu web]




Xavier Pla (Girona, 1966) és professor, investigador i historiador de la literatura. Llicenciat en Filologia catalana i francesa, i doctor en Lletres per la Université París-Sorbonne (París IV) el 1996. Actualment és professor de Literatura Catalana Contemporània i Teoria de la Literatura a la Universitat de Girona, i director de la Càtedra Josep Pla.

 

Gran especialista en Josep Pla, ha publicat rellevants llibres a l’entorn de la seva figura que han il·luminat els punts clau i més desconeguts d’aquest prolífic escriptor: Josep Pla: ficció autobiogràfica i veritat literària (1997). El 2014 va editar i prologar La vida lenta. Notes per a tres diaris, un recull d’anotacions autobiogràfiques inèdites de l’escriptor empordanès.

 

Xavier Pla rep aquest reconeixement per la seva tasca de recerca i la seva mirada acadèmica a la creació d’un dels grans autors de la literatura catalana de tots els temps. [Més informació]