Qui són els finalistes del VI Certamen Salvador Iborra?
Dotze poetes joves compartiran el cap de setmana del 20 al 22 d'octubre a Mallorca. La formació del Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra és un dels punts forts d'aquest premi literari. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, juntament amb l’Institut Balear de la Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut, convoquen anualment aquest certamen en homenatge al jove poeta valencià assassinat el 2011. El premi vol ser una eina de professionalització, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana. Per aquest motiu, a més a més de l'aportació econòmica (2.000 euros), el poemari guanyador es publica a Viena Edicions.
Per conèixer el guanyador caldrà esperar al 19 de novembre, dia en què se celebrarà el lliurament del premi, en el qual participaran tots els finalistes. Serà al migdia a la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures de Barcelona.
Carme Alegre (Meliana, 1996) és graduada en Filologia Anglesa a la Universitat de València amb menció en literatures anglòfones. Es va traslladar a Barcelona per estudiar el màster de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i es va especialitzar en literatura mística, la "razón poética" de María Zambrano i l'obra d'Anne Carson. Es dedica a l’ensenyament.
Fotografia de Celia Kessler.
Andreu Blai Fernández-Serrano (Sueca, 1998) és graduat en Sociologia i Ciències Polítiques, també ha cursat el màster en Pensament Filosòfic Contemporani a la Universitat de València. Ha col·laborat en diferents revistes i diaris com La Veu dels Llibres, Gargots o Laocoonte. Revista de Estética y Teoría de las Artes. L'any 2022 va fundar Caldesa, una revista de literatura en català, i n’és un dels editors.
Víctor Benavides Escrivà (València, 1994) és poeta, gestor cultural i docent, també és doctorand a la Universitat de València. Ha publicat treballs sobre història, educació i literatura. És conductor del Festival de Poesia de València Vociferio, de l’SlamVLC i d’A la llengua de València. A més, és autor d’espectacles de poesia escènica i crític literari per a la Fundació FULL al Levante-EMV. Ha rebut el Premi Pare Miret de Beniopa.
Fotografia de Demian Ortiz.
Andrea Monteneri (Barcelona, 1999) ha estudiat el grau d'Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona i actualment cursa una especialització d'Edició i Correcció Avançades del Text a la Universitat Oberta de Catalunya. Va començar a escriure fa anys, amb la convicció que el cos i la paraula han estat sempre desdoblats i que la poesia li permet entendre'ls i evocar-los a través de la natura.
Fotografia de Laia Serra Cribillers.
Jun Komura / 木村、潤 (Barcelona, 2002) compagina els estudis de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona amb la feina de llibreter. En interessar-se pels orígens de la seva família, va descobrir la poesia i el nattō gràcies al club de haiku que organitza la comunitat japonesa de Barcelona. Escriu durant els temps morts de la feina o quan no pot dormir.
Fotografia de Joel Codina.
Ànnia Lopez (Terrassa, 1998) és graduada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra. Ja de petita es va interessar per l’escriptura, però no va ser fins fa quatre anys que va començar a escriure poesia. Ha participat en diversos certàmens litearis i aquest és el primer poemari que ha escrit.
Fotografia d’Abril Borrell.
Sergi Olivet Gimeno (Tarragona, 2002) estudia el Grau en Estudis Literaris i el de Filosofia a la Universitat de Barcelona. Tot i no haver publicat mai, sempre ha estat lligat al món artístic i literari. Escriu des de petit i també és raper (Xterra). Fa concerts en solitari i amb el grup de Hip-Hop Fòrum. És fundador del col·lectiu d'artistes autogestionat anomenat GNTGN, creat el 2022, amb qui ha organitzat activitats literàries a Tarragona com el cicle poètic «Entre Lletres» o l'exposició al carrer «Art entre runes».
Oriol Pascual Pérez (Vilanova i la Geltrú, 1992) és antropòleg social, docent i investigador. Actualment, cursa estudis de doctorat a la Universitat de Barcelona. Entre els seus interessos de recerca es troben els estudis dels fenòmens i expressions d’arrel populars en contextos urbans, amb especial atenció al fet religiós. És un dels fundadors del grup de treball sobre Espiritualitats Populars i Gènere (EPOGÈ) de l’Institut Català d’Antropologia (ICA) i també és membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) i el grup Cultura Popular i Conflicte (CPC).
Pilar Roig Serra (Santa Maria del Camí, 1996) és de Mallorca i és graduada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra. Té un màster en Humanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporànies per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha guanyat el segon premi al Certamen de Poesia i Prosa Poètica Manel Marí (Art jove) 2021 i el Premi XL Gabriel Ferrater de Poesia 2021. Ha treballat sobretot en departaments de comunicació i editorials. Li ha agradat sempre escriure i ha fet tallers de poesia que l’han ajudat a trobar la seva veu.
Joan Rotger Julià (Ciutadella de Menorca,1995) va estudiar Enginyeria d'Energies Renovables al País Basc (UPV/EHU) i exerceix d'enginyer. També va estudiar una temporada el grau superior de jazz i música moderna al Taller de Músics de Barcelona. Forma part del grup Dahlia, que tot just comença. Sempre ha estat vinculat al món de la música i de les lletres de les cançons.
Ismael J. Sempere Mirón (Alfafara) és graduat en Filologia Catalana per la Universitat de València i en Interpretació Textual per la ESAD - Institut del Teatre de Barcelona. Els poemes que ha presentat són cants a la mort, a les flors, filtrats per la mirada d'un evangeli popular, com imatgeria d'una parròquia local per a un capvespre d'agost.
Fotografia de Lorenzo Negueruela.
Laura Taltavull (Palma, 2002) estudia Llengua i literatura a la Universitat de les Illes Balears (UIB). Escriu sobre cinema al blog d'investigadors RIRCA i ha presentat els seus treballs en seminaris i conferències, com ara el Fonetica Open Day de la USAL i el Seminari Palavra e Imagem de la UIB. Ha fet tallers de poesia i ha publicat poemes en revistes com Febrero. Escriu mitjançant el joc amb la memòria, l'espai i la sensorialitat. Els seus treballs actuals se centren en l'enfrontament d'idees irreconciliables, com ara la necessitat imperiosa de fer les coses sagrades.