L'Encontre de l'AELC aplega un centenar d'autors
L’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va organitzar, el passat cap de setmana, l'Encontre d'Escriptors en Llengua Catalana a Tortosa, centre geogràfic dels Països Catalans, en el qual van participar un centenar de persones. Durant la cloenda de la trobada es va fer pública la Declaració de Tortosa en defensa dels drets professionals i culturals dels escriptors i traductors en llengua catalana, aprovada per la Junta Directiva i la Comissió Consultiva de l'AELC.
Tot i que l'Associació havia celebrat una sèrie d'encontres durant els seus primers anys (1977-1981) amb l'objectiu d'assentar les bases del que havia de ser l'entitat, aquest és el primer cop que s'ha organitzat una trobada de socis pensada com a punt de trobada lúdic i alhora professional. Coordinat per Anna Pantinat i Mireia Sopena, l'Encontre va oferir diferents activitats a la capital del Baix Ebre durant els dies 24, 25 i 26 de novembre. Per fer-ho possible, l'AELC va facilitar el desplaçament des dels diferents territoris dels Països Catalans i es va encarregar d'organitzar els àpats dels tres dies.
Divendres al vespre, l'Ajuntament de Tortosa va rebre els assistents a l'Encontre amb una benvinguda de l'alcalde, Jordi Jordan, i de la regidora de Cultura, Mar Lleixà. En l'acte, celebrat al Saló de Plens, també hi va intervenir Sebastià Portell, president de l'AELC. Després, els assistents van poder gaudir dels "Recitals a domicili" d'Eduard Carmona (veu) i Guillem Callejón (acompanyament musical) al restaurant La Torreta de Remolins. Carmona va dir poemes de Zoraida Burgos, Francesc Vicent Garcia (el Rector de Vallfogona) i Gerard Vergés amb introduccions molt originals.
L'endemà al matí, dissabte, va ser el torn de la ruta literària "Tortosa, sota l’ombra de Vergés", que es va fer en quatre grups conduïts per Xell Aixarch, Ricard Gascón, Andreu Subirats i Jesús M. Tibau. Els participants van recórrer a peu punts com el Palau Capmany, la Biblioteca Marcel·lí Domingo, els Reials Col·legis, el Castell de la Suda o la Catedral de Santa Maria. Durant el recorregut, també es van llegir versos de Gerard Vergés. Després d'una pausa-cafè, es va fer una taula rodona sobre l'Ebre com a territori literari i lingüístic a la Sala Polivalent del Museu de Tortosa. Hi van intervenir Cinta Arasa, Baltasar Casanova, Sílvia Mayans i Joan Todó, i va moderar-la Jesús M. Tibau. Els autors van disposar de números per poder puntuar les afirmacions que els feia Tibau i també van parlar d'escriptors com Sebastià Juan Arbó, Ricard Martínez Pinyol o Joan Roca Navarro. En acabar es va fer un dinar al restaurant Lo Llaüt.
Dissabte al vespre va tenir lloc l'homenatge a Zoraida Burgos i Jesús Massip al Forn de la Canonja, conduït per Anna Pantinat. L'acte va consistir en un sopar de pica-pica i un micro obert als assistents, en què van participar una trentena de socis recitant poemes de llibres com Blaus i Convivència d'aigües, de Zoraida Burgos, i Cendra vivent i La terra encesa, de Jesús Massip. A més a més, alguns dels poemes de Massip els van recitar fills de l'escriptor.
La darrera jornada de l'Encontre va ser diumenge, durant la qual una cinquantena de socis van poder gaudir d'un creuer pel riu Ebre a càrrec de Lo Sirgador. Paral·lelament, es van reunir la Junta Directiva i la Comissió Consultiva de l'AELC. La Comissió, formada pels presidents, vicepresidents, secretaris i coordinadores que han format part de la Junta de l'Associació, no es convocava des del 2007. Els membres actuals i passats de la Junta van tractar temes relacionats amb el futur de l'AELC i van aprovar la Declaració de Tortosa, que es va presentar durant el dinar de cloenda, celebrat al restaurant Botànic.
L'Associació valora molt positivament la celebració de l'Encontre d'Escriptors en Llengua Catalana i continuarà treballant per oferir als seus socis dels Països Catalans activitats lúdiques i professionals que enforteixin la creació de la literatura catalana.
Declaració de Tortosa en defensa dels drets professionals i culturals dels escriptors i traductors en llengua catalana
Amb aquest text, aprovat per la Junta Directiva i la Comissió Consultiva, l'AELC es compromet a treballar pel reconeixement dels drets professionals dels escriptors i dels traductors, fent especial esment a la remuneració digna i la regulació de la Intel·ligència Artificial. Es posiciona a favor dels drets lingüístics i culturals dels catalanoparlants en general i dels autors literaris en particular. També mostra el seu desacord i la voluntat de lluitar en contra dels intents de segregacionisme que s'han vist en els últims temps per part d'entitats governamentals.
La Declaració, que ha tingut ressò en diversos mitjans, es pot llegir sencera aquí.
Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC