El 39è Premi BBVA Sant Joan queda desert
El jurat del 39è Premi BBVA Sant Joan, després de fer-ne les oportunes deliberacions ha decidit, per majoria, no adjudicar el premi a cap dels 45 originals que enguany optaven al guardó. La decisió del jurat es fonamenta en el dret de no adjudicar el premi que li atorguen les seves bases. Amb tot, reconeix els mèrits parcials d’algunes de les obres que han passat a la deliberació final. Entre les 45 obres rebudes a concurs enguany han predominat les novel·les, amb trenta-sis originals, seguides de cinc reculls de narracions, dues memòries, un llibre de viatges i un dietari. Aquesta és la cinquena ocasió en què el jurat declara no adjudicat el premi al llarg dels seus 39 anys d’història. Amb anterioritat van quedar desertes les edicions dels anys 1987, 1991, 2002 i 2007.
Tot i que en les darreres edicions sempre hagi guanyat una novel·la, la convocatòria és oberta a obres de prosa literària en qualsevol format (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, dietari, etcètera), originals i inèdites, escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat i el lloc de residència del participant. En la present edició el jurat ha estat constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera, Gemma Lienas (guanyadora de la darrera edició) i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que actua com a secretari.
El Premi BBVA Sant Joan
La nòmina d'escriptors que han rebut el guardó és una prova del paper que ha jugat el Premi en la literatura catalana moderna, i de la influència que ha tingut en la projecció d'autors que, de vegades, amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. Alguns guanyadors són Valentí Puig, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells, Najat El Hachmi, Àlvar Caixal, Gemma Lienas o Carme Riera.
El foment de la lectura i de l'escriptura en català és un dels principals objectius que van inspirar aquest guardó, que l'Obra Social de Caixa Sabadell va crear el 1981, i que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA han donat continuïtat en les darreres edicions. Tot i que en les seves primeres edicions era un premi exclusivament per a novel·les, a partir de l'any 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària, com ara narracions, relats de viatges, memòries, biografies i dietaris. Això l'ha convertit en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació que estan oberts a la diversitat d'expressions literàries.
Com cada any, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha col·laborat amb la Fundació en la difusió d'aquesta convocatòria.