El primer seminari de la crítica aplega una cinquantena de persones
Seguint el model d'activitats professionals que organitza l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana com els seminaris de traducció o de teatre, ahir es va inaugurar una primera trobada dedicada a la crítica literària. Celebrada a la Sala Sagarra de l'Ateneu Barcelonès, va aplegar una cinquantena de persones.
Recupera les sessions en vídeo a YouTube
Sebastià Portell, president de l'AELC, va donar el tret de sortida a la jornada i va deixar pas al diàleg entre Francesco Ardolino i Maria Dasca moderat per Simona Škrabec, coordinadora del seminari. En aquesta primera taula, es va mirar de definir els límits de la literatura catalana, es va parlar del rol social i de la internacionalització de les nostres lletres. També es van apuntar algunes problemàtiques relacionades amb el determinisme de les categories o la comunicació entre els territoris de parla catalana.
Tot seguit va ser el torn de Maria Callís Cabrera i de la ponència «Poeta i professor, on és el dilema?», que va posar damunt la taula la precarietat de dedicar-se al gènere poètic i també la dificultat de combinar aquest ofici amb la docència universitària per les condicions que s'ofereixen als professors associats.
Pere Antoni Pons va dedicar la seva ponència a la crítica literària i el periodisme. Va parlar de la idealitat de la crítica, de la interferència que suposa la literatura castellana en espais on les lletres catalanes haurien de guanyar lloc i va fer al·lusió també a les dificultats de viure d'aquesta feina.
La darrera ponència va ser la de Joan Josep Isern, dedicada a la crítica literària i els mitjans. L'autor va donar una perspectiva dels canvis que ha experimentat l'ofici, dels suplements culturals, de la digitalització i dels avantatges i desavantatges de ressenyar llibres al diari.
El seminari va cloure amb la taula rodona «Exclusions i inclusions: quina mena de literatura volem construir?» per recollir el fil de les idees que van sortir durant la tarda i per parlar del futur de la crítica literària. Hi van participar Míriam Cano, Fe Fernández i Marta Marín-Dòmine i va ser moderada per Jaume Coll Mariné. Les ponents van aportar diferents visions (la de professora, la de llibretera i la d'autora) del fet literari. Es va parlar del canvi que ha suposat Internet i les xarxes socials quant a la relació dels lectors amb els escriptors i també de l'inconvenient que suposa l'allau de novetats.
Pots consultar les biografies dels participants aquí