Cinquena edició del QLit
Celebrat del 20 al 22 d'octubre al Centre LGTBI de Barcelona, la cinquena edició del festival ha estat un punt de trobada i reflexió per a persones interessades en la literatura i la temàtica LGBTI i ha aplegat un centenar d'assistents. A més a més, aquest any la cloenda ha estat una festa dedicada a Safo, amb motiu de la recent traducció d'Eloi Creus, celebrada a la Llibreria Calders.
Recupera'l al canal de YouTube de l'AELC
L'AELC ha reunit alguns dels noms més destacats de la literatura i l'activisme LGBTI+ en llengua catalana. Enguany hi han participat Odile Arqué, Eva Baltasar, Desirée Bela-Lobbede, Anna Boluda, Maria Cabrera Callís, Gràcia Camps, Mireia Casanyes, Jaume Cela, Mercè Climent, Eloi Creus, Joan Duran i Ferrer, Jaume Ferrer, Judit K, Oriol Malet, Maria-Antònia Massanet, Jun Moyano, Miquel Missé, Xavier Pàmies, Anna Pantinat, Marta Pera Cucurell, Sergio Pérez, Sebastià Portell, Carla Rovira, Ricard Ruiz Garzón, Alicia Soria, Maria Sevilla, Gabriel de la S. T. Sampol, Adrià Targa, Montserrat Terrones, Meri Torras, Dolors Udina i Esther Vivas.
El QLit va inaugurar-se dijous 20, a l'auditori del Centre LGTBI, amb una taula rodona dedicada a la traducció literària i a Virginia Woolf amb Xavier Pàmies, Marta Pera Cucurell i Dolors Udina, moderada per Sebastià Portell. Els tres convidats, traductors de Woolf, van discutir sobre les traduccions recents al català de l'autora i sobre els reptes que suposa traduir una escriptora que juga constantment amb el gènere. Després va ser el torn de l'assaig, amb la conversa "La meva investigació és un camp de batalla: estudis de gènere i assaig". Hi van participar Maria-Antònia Massanet, Jun Moyano i Meri Torras, presentats i conduïts per Miquel Missé, dedicada als conflictes, obstacles i poc reconeixement acadèmic que reben aquestes disciplines.
Divendres 21, el primer torn de la tarda va ser per a la taula sobre literatura LGBTI+ i violències, que va comptar amb Joan Duran i Ferrer, autor de Menjaràs Pols (Lleonard Muntaner, 2021), Jaume Ferrer, autor d'Unsex me! (Club Editor, 2022) i Andrea Mayo, autora de La planta carnívora (Proa, 2021). Van ser presentats i conduïts per Desirée Bela-Lobbede. Després, es va debatre sobre les experiències d’embaràs i altres maternitats, amb les autores Eva Baltasar, escriptora, Gràcia Camps, participant a l'exposició fotogàfica “D’embarassos, maternatges i masculinitat” de Silvia Poch, i Carla Rovira, dramaturga, moderades per Esther Vivas.
El matí de dissabte, dia 22, es va fer el lliurament del V Concurs "Imagina un amor", de narrativa en llengua catalana LGBTI+, que han guanyat els relats: en la categoria d’adults, «Rancúnia», d’Eduard Martí Blanch; en la categoria de 16 a 18, «D’una metàfora», de Magdalena Serra Coll; i en la categoria de 12 a 15, «Dins la casa de colors», d’Abril Aibar Marcó. Pots llegir aquí la notícia del lliurament i els textos premiats. Tot seguit, els poetes Mireia Casanyes, Gabriel de la S. T. Sampol i Adrià Targa van recitar versos propis i versos d'autors que els han inspirat.
A la tarda, la literatura LGBTI+ per als més joves va ser la protagonista en una conversa amb Jaume Cela, que ha publicat Bruna (La Galera, 2021), i Mercè Climent, que ha publicat No hi havia a València... (Sembra Llibres, 2021). Van ser presentats i conduïts per Anna Boluda. La darrera taula va ser "Cap a un boom del còmic LGBTI+?", moderada per Ricard Ruiz Garzón, amb la participació dels editors Oriol Malet (Comanegra), Sergio Pérez (Mai Més Llibres), Alicia Soria, (Fanbooks) i Montserrat Terrones (Finestres), que van parlar dels còmics Transicions, d'Elodie Durand; M de Monstre, de Talia Dutton; Heartstopper, d'Alice Oseman; i Dragman, de Steven Appleby.
La cinquena edició del festival de literatura queer es va fer al vespres, a la Llibreria Calders, amb una festa sàfica. Odile Arqué, Maria Cabrera Callís, Eloi Creus, Anna Pantinat i Maria Sevilla van recitar poemes de Safo, amb motiu de la publicació recent de I desitjo i cremo (Proa), traduïda per Eloi Creus. En acabat, Judit K. va fer un concert amb música electrònica i alguns versos inspirats en la vetllada.
Durant el festival també hi va haver parada de llibres de les llibreries Antinous i Prole.
Bel Olid, Sebastià Portell i Ricard Ruiz Garzón són els comissaris del QLit.
Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC.