Quins mestratges ens inspiren?

Unes quaranta persones van assistir al III Seminari de la Crítica Literària, que es va celebrar el passat 2 d’octubre a l’Ateneu Barcelonès amb la participació d’Àlex Broch, Jordi Cornudella, Valèria Gaillard Francesch, Berta Galofré, Enric Iborra, Miquel Àngel Llauger, Jordi Marrugat, Núria Perpinyà i Mireia Sopena. 

Recupera l’acte en imatges

Crítics, professors, estudiants i lectors es van reunir a la Sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès per assistir a la tercera edició de la trobada anual dedicada a la crítica literària, coordinada enguany per Miquel Àngel Llauger, escriptor i crític, i Mireia Sopena, editora, assagista i vocal de l’AELC pel Principat. 

El seminari, dedicat als mestratges, es va inaugurar amb una entrevista a Àlex Broch. Nascut a Barcelona el 1947, Broch ha exercit de crític, assagista, professor universitari i editor. Es tracta d’una de les veus més rellevants en l’anàlisi de la literatura catalana contemporània. La conversa, conduïda per Mireia Sopena i dedicada a aspectes com el mètode i la formació de la crítica, es pot recuperar en aquest enllaç.

Després va ser el torn de Jordi Marrugat, que va fer la primera comunicació, sobre la crítica literària en la construcció d’una cultura nacional moderna. Marrugat, que és professor i crític, va resseguir la trajectòria d’autors com Joan Brossa, Domènec Guansé, Josep Carner, Armand Obiols, Josep Pous i Pagès, Carles Riba i Carles Soldevila a través de fragments i publicacions concretes. La intervenció es pot veure aquí.

Tot seguit, Núria Perpinyà, novel·lista i crítica, va parlar dels seus mestres. La seva participació es va centrar en la idea del mestre intel·lectual com a ordenador del caos a través de noms com Roland Barthes, Antoni Comas, Denis Diderot, Umberto Eco, Immanuel Kant i Marià Manent. La sessió es pot recuperar en vídeo en aquest enllaç.

L’últim comunicant, l’editor Jordi Cornudella, va comparar els germans Gabriel Ferrater i Joan Ferraté. Cornudella, que té en curs l’edició de les obres de tots dos, va exposar les similituds i les diferències que trobem en l’obra crítica de cadascun. La sessió es pot veure aquí.

Després del debat, i com a cloenda del seminari, va tenir lloc la taula rodona "Com ens formem en crítica literària?", amb Valèria Gaillard Francesch, traductora i professora; Berta Galofré, col·laboradora de premsa digital, i Enric Iborra, autor del bloc La serp blanca. Moderada per Miquel Àngel Llauger, els participants van reflexionar sobre referents teòrics, sobre l’ofici de la crítica i sobre publicacions i formats. La taula rodona es pot recuperar en aquest enllaç.

Consulta el programa del seminari amb les biografies dels participants aquí.

Aquesta activitat s’ha desenvolupat gràcies al patrocini de CEDRO, el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ateneu Barcelonès.

Textos del II Seminari de la Crítica Literària
Ja es poden llegir les intervencions del segon seminari de la crítica, en què van participar Sebastià Alzamora, Raül Garrigasait, Isabel Obiols, Manel Ollé, Xavier Pla, Bernat Puigtobella, Neus Real, Mireia Sopena i Tina Vallès. El llibre s’acaba de publicar a la col·lecció de Quaderns Divulgatius de l’AELC en diversos formats digitals. Per disposar d’un exemplar gratuït del quadern en paper, cal contactar amb l’oficina de l’Associació.

També es pot consultar aquí la pàgina general dedicada al Seminari de la Crítica Literària, amb informació sobre totes les edicions celebrades fins al moment.

Fotografia: © Carme Esteve / AELC.