Arriba el 1r volum de la nova 'Història de la literatura catalana'
El dijous 23 de maig vinent es presentarà el 1r volum de l'esperada nova Història de la literatura catalana, publicada per l'Enciclopèdia Catalana amb la col·laboració de l'Editorial Barcino i l'Ajuntament de Barcelona.
El projecte, dirigit per Àlex Broch, incorpora les aportacions decisives en la historiografia literària dels darrers anys, superant alguns conceptes de la Història de la literatura catalana publicada per Ariel i dirgidida per Antoni Comas, Joaquim Molas i Martí de Riquer, la qual va marcar al seu dia una fita importantíssima. En aquest sentit, com apuntava Josep Massot a La Vanguardia, "Una de les novetats principals és enterrar de forma definitiva l’esquema que va iniciar Milà i Fontanals i va programar Antoni Rubió i Lluch en establir tres grans períodes: plenitud o època nacional, decadència i renaixença. Un model de la historiografia nacionalista de matriu romàntica que, malgrat que Jordi Rubió, Joaquim Molas, el 1961, i Antoni Comas, el 1978, consideraven superat, encara impregnava la monumental història de l’editorial Ariel". En paraules d'Àlex Broch al diari Ara, "fer una història de la literatura observa les lleis de causa-efecte i construeix un discurs lineal i lògic. Els punts més importants són la interrelació i la contextualització general de les idees. Un projecte d’aquestes característiques vol fer palès que la literatura catalana està contextualitzada en un món europeu i occidental i que un dels valors que l’ha mogut és la recerca de la modernitat".
Amb l'objectiu d'incorporar les diverses tendències i punts de vista, Àlex Broch dirigeix un equip de treball amb 67 filòlegs de totes les universitats dels Països Catalans. El primer volum, dirigit per Lola Badia, se centra en l'època medieval fins al segle XIV, i recull les aportacions acadèmiques dels darrers quaranta anys que fins la publicació d'aquest volum només es podien trobar de manera esparsa en articles, edicions i monografies. Entre d'altres, actualitza els estudis lul·lístics, aporta novetats sobre la influència de les novel·les artúriques, contextualitza la nostra literatura amb els moviments europeus i reinterpreta la poesia trobadoresca. A més de Lola Badia, que dirigeix l'etapa medieval fins al segle XV, Josep Solervicens coordinarà els textos sobre el renaixement fins a la il·lustració, Enric Cassany i Josep M. Diumenge el segle XIX, Jordi Castellanos, i després de la seva mort, Jordi Marrugat, del modernisme al 1952, i el mateix Àlex Broch del realisme històric fins l'any 2010, incorporant autors com Gabriel Ferrater i Baltasar Porcel.
Aquesta obra magna tindrà vuit volums que aniran apareixent cada 6 mesos a un preu assequible –el primer ja és a la venda per 39,50€–. Es preveu publicar el 8è i últim volum l'any 2016.
Podeu consultar la informació de l'acte de presentació a l'Agenda de l'AELC.
Notícies relacionades:
MASSOT, Josep: "Ni decadència ni renaixença", La Vanguardia, 28 d'abril de 2013. [Enllaç]
NOPCA, Jordi: "Una nova història de la literatura catalana", Ara, 27 d'abril de 2013- [Enllaç]