Antònia Vicens i Lola Badia, Premis Nacionals de Cultura

Aquest migdia Carles Duarte, president del CoNCA, ha anunciat en roda de premsa els Premis Nacionals de Cultura 2016. Són: Antònia Vicens, Enrique Vila-Matas, Josep M. Aragonés i Rosa Fusté (Antaviana Films), Lola Badia, el Centre de Documentació de Patrimoni i Memòria / Carrutxa, la companyia Los Galindos, Dani Karavan, el Quartet Casals, Clara Segura i Joan J. Guillén.

Els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya els atorguen des de 2009 el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Reconeixen personalitats, entitats i empreses catalanes que han contribuït i contribueixen a enriquir la nostra cultura, ja sigui per la seva labor intel·lectual, el seu talent creatiu i interpretatiu o la recuperació de la identitat col·lectiva que propugnen. Els guardons es lliuraran el proper dia 8 de juny a Tarragona.
 

Reconeixement a la trajectòria d'Antònia Vicens
L'escriptora Antònia Vicens ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura «per la solidesa de la seva obra literària i el compromís amb els escriptors d’arreu del domini lingüístic català a través del treball que ha realitzat des de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català». Antònia Vicens va ser presidenta en funcions de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana el 1998, de la qual també va ser-ne vicepresidenta a les Illes de 1997 a 2004. El 2016 n'ha estat nombrada sòcia d'honor.

Autora inquieta d’inicis autodidactes, es va donar a conèixer amb la novel·la 39º a l’ombra (1968), amb la qual va guanyar el Premi Sant Jordi. El 1981 li va ser concedit el Premi Ciutat de Palma per la novel·la Quilòmetres de tul per a un petit cadàver. Ha tastat també altres gèneres, com el de les memòries i la literatura infantil i juvenil. El 2005 va reunir la seva obra narrativa breu a Tots els contes (2005), i l’any 2007 va publicar Ungles perfectes. Darrerament ha construït una brillant obra poètica que ha merescut el reconeixement unànime del món literari: Lovely (2009), Sota el paraigua el crit (2013) i Fred als ulls (2015).

El 2016 es publica el llibre-entrevista sobre les seves vida i obra, Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors, de Sebastià Portell, amb motiu de la qual el món literari i cultural mallorquí s'aplega per retre homenatge a l'autora.

A més d'aquest reconeixement a la seva trajectòria, l'any 1999 ja va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2004 la medalla Ramon Llull al conjunt de la seva obra, que refusà en protesta per la política lingüística del Govern de Jaume Matas. [MÉS INFORMACIÓ SOBRE L'AUTORA]

Reconeixement a Lola Badia i als estudis literaris
Coincidint amb l’Any Llull, que se celebra enguany en commemoració del setè centenari de la mort d’aquest escriptor i pensador, un dels Premis Nacionals de Cultura 2016 es concedeix a Lola Badia, medievalista gironina especialista en la figura de Ramon Llull.

Lola Badia ha rebut el reconeixement per l’excel·lència en la seva constant dedicació a la recerca i la investigació en la cultura literària medieval catalana. Ha publicat preferentment estudis i edicions sobre la lírica i la narrativa medieval posttrobadoresca dels escriptors catalans del Tres-cents i el Quatre-cents, incloent-hi Bernat Metge, Jordi de Sant Jordi i Ausiàs Marc, amb una atenció especial per la figura de Ramon Llull, de qui és una de les veus més reconegudes. Catedràtica de Literatura Medieval de la Universitat de Barcelona, ha estat impulsora i coordinadora dels tres primers volums de la Història de la literatura catalana, dirigida per Àlex Broch, una iniciativa que té com a propòsit convertir-se en la successora d’obres de referència de Jordi Rubió i Balaguer, de Martí de Riquer i Antoni Comas, i de Joaquim Molas.

En declaracions durant la roda de premsa del premi, Lola Badia ha declarat sentir-se feliç «per aquest honor que se'm concedeix, sobretot per què la filologia no sempre sembla ser protagonista».