Activitats de l’European Writers’ Council a Brussel·les

Els dies 14, 15 i 16 d’abril, l’European Writers’ Council va celebrar diverses activitats a la ciutat on té la seu central, Brussel·les. El dia 14, es va reunir el Board o Junta Directiva de l’EWC, del qual forma part Guillem-Jordi Graells, president de l’AELC. I el divendres 16, es va celebrar l’assemblea general anual, en la qual es van aprovar la gestió i els comptes del 2009 i el pla d’activitats i el pressupost del 2010. A més, es van admetre com a nous membres la Unió d’Escriptors de Letònia, l’Associació d’Escriptors Croates, l’Associació d’Escriptors Flamencs i l’Associació d’Escriptors en Llengua Basca-Euskal Idazleen Elkartea. Atès que en l’assemblea anterior havia estat admesa com a membre l’Associació d’Escriptors en Llengua Gallega, des d’ara totes les associacions que integren la Federació Galeusca pertanyen a l’EWC. En l’assemblea es van analitzar també les relacions entre les associacions d’escriptors i les entitats de gestió respectives, la situació contractual a diversos països, les modificacions introduïdes en el Premi Europeu de Literatura per a autors emergents i, finalment, Guillem-Jordi Graells va presentar l’enquesta que s’adreçarà a tots els membres sobre la gestió dels drets digitals i del llibre electrònic en els diversos països, amb l’objectiu de poder redistribuir la informació sobre negociacions i característiques abans de l’estiu. Jaume Pérez Montaner i Laura Borràs assistiren en representació de l’AELC, atès que G.J.Graells, com a membre del Board, no pot representar l’associació.

Entre ambdues convocatòries, el dia 15, l’EWC va celebrar la V Conferència Europea de Creadors, amb l’enunciat “Els drets d’autor en el món digital”, hostatjada per la eurodiputada Helga Trüpel a les dependències del Parlament Europeu. A més de les intervencions de la parlamentària i la presidenta de l’EWC, Pirjo Hindemaa, en la sessió inaugural van intervenir Vladimir Sucha, Director de Cultura i Comunicació de la Comissió Europea, i Dulce Maria Cardoso, guanyadora del Premi Europeu de Literatura (Portugal) l’any passat. En les tres taules que es van desenvolupar durant la jornada es van tractar els següents temes: “Noves nocions de propietat intel·lectual, copyright i drets d’autor”, “El llibre incorpori: reptes i oportunitats per als autors” i “Activitats i perspectives en les polítiques de futur”. Foren particularment interessants les aportacions d’especialistes europeus com Lucie Guibault, Mette Moller i Matthias Leistner, així com l’estat de la qüestió en els treballs interns de la Comissió Europea exposats per Tilman Lüder, cap de la Unitat de Copyright de la Direcció General de Mercat Intern i Serveis, i Xavier Troussard, cap de la Unitat de Polítiques Culturals i Diàleg Intercultural de la Direcció General d’Educació i Cultura. La intervenció més emotiva i reivindicativa anà a càrrec de la veterana novel·lista britànica Mauren Duffy, expresidenta de l’EWC, combativa i irònica en la seva brillant aportació.

Val a dir que, a partir de mitja conferència i durant el dia de l’assemblea, un dels neguits més visibles de tots els participants europeus fou aclarir la manera d’aconseguir retornar al país respectiu, a causa del tancament de l’espai aeri belga. Un cop enllestits els treballs, hi hagué tota mena de fórmules i solucions per resoldre el problema causat per la suspensió dels vols, circumstància que afectava la majoria dels congregats, procedents dels quatre punts cardinals europeus.