Finalment la plataforma de descàrrega de llibres electrònics, ePub.cat, ha tancat. Aquest web permetia la descàrrega de més de mil llibres electrònics en català, la majoria dels quals amb els drets vigents, de manera totalment il·lícita. Incloïa autors actuals i obres de la literatura universal traduïdes al català, sense cap mena de llicència pel que fa als drets d'autor –econòmics i morals– dels seus autors.
Els serveis jurídics de CEDRO portaven gairebé dos anys denunciant aquesta plataforma de descàrregues a la Comissió de Propietat Intel·lectual, un exemple més de la lentitud amb què opera aquest òrgan del Ministerio. Val a dir que la Llei de Propietat Intel·lectual ofereix a la pràctica una protecció molt escassa davant d'aquests abusos. La reforma de la Llei, que va entrar en vigor a principi d'any amb els vots en solitari del PP, no ha estat capaç d'incloure mesures concretes que permetin actuar de manera ràpida contra aquestes pàgines de descàrregues il·legals [veg. notícia].
Quim Monzó, alertat pel periodista Albert Cuesta, de l'existència d'un web que oferia còpies il·legals de desenes de llibres seus, va denunciar el fet el mes de gener, a través de la seva columna a La Vanguardia, amb força ressó a les xarxes socials. A continuació l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va tramitar una denúncia col·lectiva, a través dels serveis jurídics de CEDRO, en nom de 30 socis afectats. De fet aquesta denúncia venia a reforçar les accions que ja havia emprès CEDRO, i se sumava a altres denúncies que diversos editors havien fet d'aquest web. Finalment la setmana passada la plataforma va haver de tancar, almenys des del domini en obert epub.cat.
Tot i l'extrema lentitud i la manca de protecció legal cal seguir denunciant aquestes pràctiques. Si us veieu afectats per algun cas de pirateria, contacteu-nos i us orientarem sobre què cal fer per a denunciar-ho.
Paral·lelament cal seguir treballant perquè la legislació, estatal i també europea, defensi de manera efectiva els drets dels autors sobre les seves obres. En aquest sentit és fonamental incidir en les negociacions que s'estan duent a terme a la Comissió Europea per actualitzar els drets d'autor en l'àmbit digital, perquè incloguin mesures perquè els autors puguin exercir més control sobre la seva obra, i vegin respectats el dret moral i el dret a una remuneració digna i efectiva.
També és urgent que es duguin a terme campanyes públiques de conscienciació, com per exemple la que fa poc han iniciat la BBC i la societat d'autors britànica ALCS, CopyRight Aware. Cal explicar i difondre que defensar la dignitat del treball de creadors i artistes és promoure la cultura.