El PP aprova en solitari un nefast projecte de reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual

Catalan

23 de juliol de 2014

La Comissió de Cultura del Congrés ha aprovat aquest dimarts, amb 22 vots a favor i 20 en contra, el text definitiu del projecte de reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, que passa ara al Senat per a la seva aprovació definitiva.

El Partit Popular ha fet valer una vegada més la seva majoria absoluta al Congrés, i tot i els vots contraris de la resta de partits (PSOE, CiU, PNV, UPyD, Izquierda Plural, Amaiur i ERC) el text ha tirat endavant gràcies als vots en solitari del PP. A més, de les 169 esmenes parcials presentades al text, el Govern només ha admès 9 esmenes transaccionals, és a dir, de comú acord, que havien estat presentades pel mateix PP. Així, el text és pràcticament el mateix que va aprovar el Govern el passat mes de febrer, i que fou durament criticat pel Consell d'Estat [veg. notícia], per totes les entitats de gestió i els sectors culturals i pels partits de l'oposició, que van criticar que no es tingués per res en compte l'opinió del sector.

El tràmit al Senat, doncs, és l'última oportunitat per intentar aconseguir un text que defensi els drets dels autors i dels editors, que els proporcioni seguretat jurídica i que els garanteixi un marc regulatori adequat per a desenvolupar la seva tasca en condicions equitatives i justes. Paral·lelament, la Comissió Europea fa temps que està treballant en noves directives sobre la matèria, que previsiblement obligaran al Govern a fer modificacions a la llei.

L'AELC demana als seus associats i als representants de tots els sectors culturals que manifestin de manera activa la seva oposició a aquesta nova agressió i a reclamar que en el pas del projecte de Llei pel Senat s'introdueixin les reclamacions repetidament manifestades per tots els àmbits del món de la cultura i, en el nostre cas, per les propostes d'esmenes que a través de CEDRO s'han fet arribar a totes les forces polítiques i que han estat assumides pels partits de l'oposició

 

L'actual redactat no és prou clar pel que fa al règim jurídic del sector educatiu, i difícilment solucionarà els conflictes derivats de la reproducció de llibres en l'àmbit educatiu. En concret, no es preveu cap sistema de verificació de còpies parcials de llibres reproduïts als campus virtuals i, sorprenentment, només s'ha regulat l'àmbit universitari, sense tenir en compte la resta de nivells d'ensenyament, reglat o no reglat. Tampoc preveu de quina manera s'aplicarà el nou sistema de llicència legal obligatòria. Aquestes mancances suposen que, a la pràctica, els autors ho tindran molt complicat per reclamar una remuneració justa per l'ús dels llibres i altres publicacions en l'àmbit educatiu.

El text també presenta greus carències pel que fa a la compensació per còpia privada, ja que aquesta és reduïda a la mínima expressió, i pràcticament comportarà la supressió de la remuneració a autors i editors per aquest concepte. Amb l'actual redactat, l'abast del límit per còpia privada no s'ajusta al les directives europees i és contrari a la interpretació del Tribunal de Justícia de la UE, en especial pel que fa a la compensació a través dels Pressupostos Generals de l'Estat –totalment arbitrària i limitada a factors externs com el crèdit pressupostari.

En relació a la pirateria a Internet, la Comissió de Propietat Intel·lectual continua sense aclarir la dotació de mitjans que se li atorga per a actuar contra els infractors. Tampoc s'hi inclouen mesures concretes que permetin actuar de manera ràpida contra les pàgines de descàrregues il·legals.

Pel que fa a l'àmbit de les entitats de gestió col·lectiva, el projecte de reforma no encaixa amb les directives europees que s'estan preparant sobre el tema. Obliga les diverses entitats (llibre, música, audiovisual) a actuar conjuntament en matèria de llicències, crea una finestreta única de gestió que, en el sector del llibre, encarirà la gestió i limita excessivament la capacitat de decisió dels titulars dels drets.

Un dels punts més comentats per la premsa ha estat la compensació a editors de notícies per a l'explotació dels seus continguts per part d'agregadors de notícies com Google, Menéame o Yahoo News, l'anomenada taxa Google. En realitat l'aplicació d'aquesta taxa es fa quasi impossible de gestionar perquè no determina l'abast dels seus beneficiaris.

Un cop més el PP, el govern que es beneficia d'una majoria absoluta clarament prescrita en l'ànim popular, actua de manera agressiva contra els sectors culturals, com ha anat fent repetidament en aquesta legislatura, singularment amb el tema de l'augment de l'IVA. Sota les directrius del ministeri del nefast Wert, on l'existència d'una secretaria d'Estat de cultura és una pura inutilitat, un autèntic zero a l'esquerra, agredeix els sectors culturals en aquesta cursa frenètica per destruir tot allò que sigui possible abans no hi hagi unes noves eleccions generals en les que puguin perdre la impunitat de la majoria absoluta parlamentària.



La notícia a la premsa:

ABC: El Congreso da luz verde a la reforma de la Ley de Propiedad Intelectual con el rechazo de la oposición.
Ara: El Congrés aprova la polèmica reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual.
Cadena SER: Los puntos clave de la reforma de la ley de propiedad intelectual.
El Mundo
: El Congreso manda al Senado la reforma que endurece la 'Ley Sinde' tras una caótica votación.
Expansión: Aprobado el proyecto de reforma de la Ley de Propiedad Intelectual.
La Vanguardia
: El PP se queda solo en la reforma de la Ley de Propiedad Intelectual.
La Vanguardia: Las gestoras de derechos de autor rechazan la reforma de la LPI.


Altres enllaços relacionats:

Congreso de los Diputados: Projecte de llei.
CEDRO El Congreso aprueba la reforma de la Ley de Propiedad Intelectual.
ADEPI: El debate en Congreso y Senado, última oportunidad para mejorar la Ley de Propiedad Intelectual.
AISGE: El Gobierno dinamita la copia privada y obstruye la gestión colectiva con la nueva Ley de Propiedad Intelectual.


Categoria