Dimecres passat la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu (JURI), va presentar un informe d'esmenes sobre la «Proposta per a una Directiva sobre drets d'autor en el mercat únic digital».
Els membres del JURI van donar suport, per aclaparadora majoria, a la demanda de la coalició europea d'autors*, de reforçar l'anomenat «triangle de la transparència» (articles 14a fins al 16a), que garanteix que editors, productors i radiodifusors hagin d'informar els autors de manera periòdica sobre l'explotació que fan de les seves obres.
Paral·lelament, també es va aconseguir que l'informe del JURI limités considerablement l'abast de l'Article 12, que permetria als editors exigir una part de la compensació pels drets subsidiaris de les obres. Gràcies a la pressió que vam fer un grup de 28 associacions europees d'escriptors, el JURI va modificar el seu criteri sobre l'Article 12, i va afegir diversos elements que limiten temporalment l'abast d'aquest article i limiten els tipus de drets i compensacions que cobreix.
En un comunicat emès el mateix dia 20 de juny, la coalició europea d'autors va dir «Donem les gràcies als membres del Comitè d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu que han fet possible aquest èxit, i emplacem a tots els diputats del Parlament Europeu a donar suport al mandat del Comitè d'Assumptes Jurídics. També fem una crida a tots els estats membres i a la Comissió Europea, perquè segueixin en la línia del Parlament Europeu i mostrin el seu compromís per a millorar la remuneració dels autors. La Directiva sobre drets d'autor és una oportunitat que es presenta un cop cada deu anys, d'establir un principi general i proporcional de remuneració als autors i de reequilibrar la seva posició contractual a Europa, una oportunitat que no podem deixar escapar».
Dimecres es va fer un pas endavant important en la tasca parlamentària sobre la Directiva Europea sobre drets d'autors en el mercat únic digital, però encara queda molt camí per recórrer abans que s'aprovi la Directiva. Al juliol, el Parlament Europeu votarà sobre l'informe del JURI, i podria ser que la Directiva sencera es torni a obrir en plenari parlamentari durant la tardor. Les negociacions no seran fàcils perquè el Parlament i el Consell europeus tenen punts de vista diferents, i hi ha molts interessos en joc.
Descarregueu les esmenes del JURI: www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/JURI/DV/2018/06-20/Compromiseamendments_CopyrightDirective_EN.pdf
El criteri del JURI sobre l'Article 12 és:
Compromise amendment 13 text of Article 12 as accepted by the JURI Committee June 20th 2018:
Article 12
Claims to fair compensation
Member States with compensation sharing systems between authors and publishers for exceptions and limitations may provide that where an author has transferred or licensed a right to a publisher, such a transfer or a licence constitutes a sufficient legal basis for the publisher to claim a share of the compensation for the uses of the work made under an exception or limitation to the transferred or licensed right, provided that an equivalent compensation sharing system was in operation in that Member State before 12 November 2015.
The first subparagraph shall be without prejudice to the arrangements in Member States concerning public lending rights, the management of rights not based on exceptions or limitations to copyright, such as extended collective licensing schemes, or concerning remuneration rights on the basis of national law.
*La coalició europea d'autors creada per a fer lobby en aquesta negociació és formada per ECSA (Aliança Europea de Compositors i Lletristes), EFJ (Federació Europea de Periodistes), FERA (Federació Europea de Directors de Cinema), FSE (Federació Europea de Guionistes) i EWC (Consell Europeu d'Escriptors), del qual forma part l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.