Jordi Lara i Dolors Miquel, Premis de la Crítica 2020
L'escriptor Jordi Lara ha estat guardonat en la categoria de narrativa del Premi de la Crítica Catalana per Sis nits d’agost (Edicions de 1984) i l’autora Dolors Miquel ha rebut el de poesia per Ictiosaure (Edicions 62). L'Associació preveu celebrar un acte de lliurament durant la tardor.
L'Asociación Española de Críticos Literarios ha anunciat aquest diumenge, 27 de setembre, en un comunicat els guanyadors dels Premis de la Crítica en les quatre llengües oficials de l'Estat espanyol, a les millors obres de narrativa i de poesia publicades durant 2019. Els Premis de la Crítica són uns guardons que atorga l'Asociación Española de Críticos Literarios des de 1956. La modalitat en llengua catalana, que coordina l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, es convoca anualment des de l'inici de la democràcia. Enguany el jurat de la modalitat en llengua catalana ha estat format pels crítics Anna Ballbona, Àlex Broch, Lluisa Julià, Jordi Nopca i Simona Škrabec (coordinadora). El palmarès d'aquest premi reuneix bona part dels principals noms de la narrativa i poesia actuals: Sergi Pàmies i Enric Casasses el 2019, Maria Guasch i Zoraida Burgos el 2018, Sebastià Perelló i Lluís Solà el 2017, Martí Domínguez i Gemma Gorga el 2016, Toni Sala i Màrius Sampere el 2015, Pep Coll i Carles Duarte el 2014, Jordi Coca i Jordi Llavina el 2013, Jaume Cabré i Perejaume el 2012, Jordi Puntí i Anna Montero el 2011, Francesc Serés i Carles Miralles el 2010, Joan Francesc Mira i Teresa Pascual el 2009, Manuel Baixauli i Joan Margarit el 2008, Eduard Márquez i Ponç Pons el 2007, entre d'altres.
Jordi Lara, Premi de la Crítica Catalana de narrativa
Sis nits d'agost és una novel·la inquietant pel que fa al personatge real i pel que el personatge representa. Lluís Maria Xirinacs és conegut per la seva trajectòria política i pública. Ningú oblida la seva permanència davant la presó Model de Barcelona en defensa dels presos polítics dels primers anys de la Transició com tampoc la seva condició de senador. La notícia de la seva mort i la troballa del cos en una muntanya sis dies després que decidís deixar-se morir va commoure la societat. També va portar moltes preguntes i dubtes sobre la decisió de Xirinacs i els detalls. La novel·la de Jordi Lara és un recorregut i una reflexió sobre aquests dubtes amb la voluntat clara de plantejar les preguntes que comporta aquesta actitud. La novel·la és, també, una investigació documental que tracta de relacionar els motius personals que van portar-lo a prendre aquella decisió.
Jordi Lara (Vic, 1968) cultiva diferents registres com la música, la cinematografia i la literatura. És autor de Papallones i roelles (2005), Una màquina d'espavilar ocells de nit (2008) o Mística conilla (2016).
Dolors Miquel, Premi de la Crítica Catalana de poesia
Poeta de trajectòria sòlida, amb una quinzena de poemaris publicats i molts recitals a l'esquena, a Ictiosaure Dolors Miquel (Lleida, 1960) fa una volta més en el seu procedir literari. Aquí assumeix una veu directa i lúcida, d’una foscor sense embuts, però que precisament per això escruta amb tota la força i vibració allò que resulta menys complaent i agradable. Amb alguns poemes en prosa i d’altres amb un fil narratiu trepidant, mantenint el domini del dring del vers que la caracteritza, Dolors Miquel fa un recorregut pels morts antics o ancestrals, per les ferides d’antany obertes en canal, fins arribar al present, fins a resseguir les nafres del propi cos i tot el seu malestar, amb una virulència i una profunditat que el perfora i que aconsegueix arribar al moll de l’os.
És aquest un poemari tempestejat, on es trenen les habituals referències irreals, a vegades més orgàniques i de sang i fetge, d’altres d’un humor negre esmolat i rabent, amb materials populars, domèstics, a l’abast, que s’enlairen amb una nova significació, i al mateix temps amb crosses i esments pertinents, que van des de Rodoreda, Seferis i Trakl, fins a Plath, Wittgenstein o Rilke. Aquesta mena de geografia de l’obscur s’acompanya, en molts poemes, d’una fixació del lloc que acaba d’arrodonir l’entrada en aquest univers complet, cru, desbridat, irreverent i alhora frondós. A més de rebre aquest Premi de la Crítica de l’AELC, Ictiosaure també ha estat reconegut amb el Premi de la Crítica Serra d’Or 2020. L’obra de Dolors Miquel ha estat reconeguda amb diversos premis literaris.