L'Escriptors al terrat més musical

El cicle Escriptors al terrat va arribar a la seva cita mensual a la capital valenciana el dijous 15 de desembre. En aquesta ocasió es va tractar d'una sessió molt musical, ja que es va comptar amb la presència dels músics i escriptors Rafa Xambó i Rafael Estrada.

Rafa Xambó (Algemesí, 1954) comença la seua trajectòria musical a la dècada dels 70, molt vinculat a la Nova Cançó, amb un repertori de cançons reivindicatives i interpretades en valencià. En 1974 va guanyar el Primer Premi del Festival de Noves Veus (Sabadell) i en 1992 coprodueix un disc del català Bustamante (Ciutat Magnètica) interpretant una versió de Lou Reed i col·laborant en altres cançons com a lletrista.

Després d'un temps, Xambó reprèn la seua activitat musical amb nou repertori i acompanyat d'un grup de musics anomenats La Fusteria (Àlvar Carpi i Carles Carrasco, a la qual s’afegirien posteriorment Josep Maravilla i Bernat Pellicer), amb qui grava tres discos el 2002, 2003 i 2006. A l’estiu del 2002 donaren a conèixer el seu primer disc 7 acústics que va tenir molt bona acollida entre el públic i la crítica. L’any 2003, va treure Dies oberts, disc que combinava les cançons que Xambó havia creat en els darrers anys, des què es va reincorporar a la música, amb unes poques cançons dels anys 70, algun homenatge i alguna versió. Dos anys mes tard Xambó comença a treballar en Cançons de la memòria trista, junt a Albert Ortega, una tasca que s'allarga durant l’estiu i la tardor de 2005 i mesclat als Estudis Millenia per Vicent Sabater a febrer del 2006. Ha estat guardonat amb el premi a la millor disc de cançó d'autor als premis Ovidi Montllor de 2007. Andanes (2010) és un treball més intimista i menys reivindicatiu, gestat a l'estada a la ciutat escocesa de Glasgow de l'autor.

Xambó és professor de Sociologia a la Universitat de València, col·labora en diferents mitjans de comunicació i ha participat en diverses causes per la llengua i cultura valencianes, així com en iniciatives polítiques del País Valencià.

Rafael Estrada (Castelló de la Ribera(Ribera Alta), 1958). De menut va formar part de la Banda Lira Castellonera del seu poble, i ja com a estudiant becat de les Universitats Laborals (Xest i Gijón) dels anys 70 va ser membre de diverses agrupacions corals i va participar en recitals poètics i de cançó. Al llarg de la seua trajectòria creativa ha rebut premis poètics i de narrativa, i ha col·laborat en periòdics i publicacions de caire cultural. Des del 1985 treballa com a mestre de primària. Va exercir cinc anys a València i actualment a Xàtiva. El 1975 va anar a París, i durant uns anys al seu poble va treballar en diversos llocs on va adquirir consciència de classe i conéixer de prop tota la problemàtica laboral: carter, paleta, diverses funcions a la Cooperativa i la Administració Municipal, algunes feines agrícoles... Va anar dues temporades a la verema francesa, i va ser també collidor de taronges, etc. Des del 1991 fins al 1999 va ser regidor de Cultura al seu poble.

El 1997 va eixir a la llum el llibre poètic D'un cor de pas, la veu, acompanyat d'una cinta casset; llibre que obtingué una bona acollida i que li va permetre de realitzar tot un seguit de recitals, com a cantautor, pel País Valencià. Eixe any va actuar al 1er. Cicle de cantautors celebrat a Burjassot on actuaren gent de renom com Llach, Labordeta, Pi de la Serra, etc. Posteriorment va publicar Terra de tendresa (2001), Reminiscències d'amor i joia -amb cd de cançons inclòs(2007), i els treballs discogràfics Amagats racons (2002) Entre amics (2006) i Maig (2010).

La sessió es va fer a les 19.30 hores, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València (Sant Ferran, 12).