La Fira del Llibre de València estrena el "Micro obert" de l'AELC
Del 26 d'abril al 6 de maig hem pogut gaudir de la Fira del Llibre de València, en una nova edició, la que fa cinquanta-tres, amb una presència més o menys respectable del llibre en català, però encara insuficient.
Enguany, aquesta festa del llibre que tradicionalment té lloc al jardí dels Vivers de València ha estrenat l'activitat "Micro obert. Lectures de textos", organitzada per la nostra associació el 6 de maig a les 13.00 hores. L'acte, que tingué lloc a l'escenari de l'Espai Autors, va consistir en un petit recital de lectures literàries per part d'algunes de les escriptores i escriptors valencians més destacats del moment, sòcies i socis de l'entitat, lectures que tractaven sobre les seues darreres obres publicades.
Conduït per l'escriptor i membre de la junta directiva de l'associació Vicent Penya, l'acte va comptar amb una càlida resposta per part del públic lector i la participació d'una dotzena d'autores i autors, que prèviament havien sol·licitat intervenir-hi.
Encarna Sant-Celoni ens va parlar de la seua darrera novel·la Vestals de Roma; Mari Carme Sáez Lorente va recitar poemes de la seua obra La remor del vent; Carles Enguix va llegir algun poema del seu llibre L'Everest; Imma López Pavia va fer el mateix amb l'obra Text-ures; Maria Carme Arnau va recitar versos del poemari En el decréixer de la pluja; Roser Furió ens va parlar del seu llibre Ulls de nit i va recitar un poema de Tavernàries en homenatge a Manel Marí; Pura Peris va llegir el poema T'espere, dins de l'obra col·lectiva Els déus no abandonen Antoni, i unes altres peces del poemari Alè de lluna; Ramon Guillem ens va recitar una composició breu de la seua obra més recent; Hermini Pérez i Edo ho va fer amb el seu llibre Descarnat a mossos; i Octavi Monsonís va llegir fragments de la seua darrera novel·la Lluna crua.
D'esquerra a dreta: Octavi Monsonís, Imma López, Roser Furió, Mari Carme Sáez, Pura Peris, Vicent Penya, Hermini Pérez i Edo, Mari Carme Arnau i Carles Enguix.
En la presentació de l'acte, Vicent Penya va destacar que "la literatura catalana del País Valencià gaudeix d'una salut i d'una qualitat indiscutibles, homologables a la de qualsevol país del món, a pesar dels mals temps que corren per a la nostra llengua i per a la nostra terra, en què es torna a perseguir la llibertat d'expressió i de manifestació i tornem a presenciar la vulneració d'alguns drets humans més elementals, en què vivim en un Estat on el poder judicial emet sentències que "violen" les dones (i ens violen a tots) per segona vegada, i en què alguns encara intenten, tal com va dir Joan Fuster, "acorralar la llengua al reducte folklòric"".
Tot seguit, va continuar afirmant que "l'AELC pretén, amb aquest acte i molts altres que fem al llarg de l'any, donar visibilitat als nostres autors per tal que la literatura catalana feta per valencians siga coneguda pel públic en general".
Una ocasió excel·lent perquè les novetats en català escrites per autors valencians siguen conegudes, a la gran festa del llibre del cap i casal del País Valencià, per la gran majoria de lectors i lectores.
Vicent Penya
Feu clic per veure l'àlbum (fotografies d'Elionor López).