Exposició d'homenatge a Joan Triadú

La Generalitat de Catalunya i la Institució Cultural del CIC-Fundació Educativa Flos i Calcat han organitzat l'exposició "Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010", comissariada per Susanna Àlvarez i Joan Josep Isern. La mostra es podrà visitar del 18 de gener al 28 d’abril de 2013 a les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona (Pg. de Gràcia 107).
 

L'exposició, plantejada en primera persona, recorre la trajectòria de Joan Triadú a partir de fragments seleccionats de les Memòries d'un segle d'or (2008), un text que combina el gènere biogràfic amb el memorialístic. El recorregut es divideix en els àmbits Qui sóc i per què escric; Vinc del que en dic “de baix”; Tot s’ha de fer com si fos l’última vegada; Exigent en poesia; Al mig camí de la vida; Mestre és aquell que ens allibera, i Llegir com viure. La mostra aporta molta informació sobre la seva vida i presenta fragments de les seves obres, objectes personals, una selecció de cartes d’intel·lectuals com Carles Riba, Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel… i un audiovisual en què Joan Triadú explica la seva trajectòria vital i professional.

L’exposició té continuïtat al Jardí amb una selecció de textos de Joan Triadú que posen de manifest la importància que donava a l’educació com a mitjà per canviar i millorar les persones.

Web de l'exposició.
Opuscle-catàleg de l'exposició.
Full de mà de l'exposició.
Fotografies de l'exposició.
Web de l'AELC dedicat a Joan Triadú.
Documental "Veus literàries" de l'AELC dedicat a Joan Triadú.

Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921 - Barcelona, 2010) ha estat un dels crítics literaris catalans més destacats del segle XX. Des de molt jove es va dedicar a l'estudi de les llengües clàssiques i a estructurar la literatura catalana després de la dispersió literària que va provocar la Guerra Civil. Treballs com l'Antologia de poesia catalana 1900-1950 (1951) o l'Antologia de contistes catalans (1953) van ser uns instruments clau per a la projecció de la literatura de postguerra, així com els posteriors La novel·la catalana de postguerra (1982) i La poesia catalana de postguerra (1985).

Poeta, traductor i mestre de crítics i assagistes, Joan Triadú ha anat bastint una obra rica en matisos i experiències que, lluny d'una significació només literària, ha volgut apropar la literatura a la societat, també des de la militància cultural. Fundador de revistes i iniciatives literàries, articulista i defensor de la personalitat de Catalunya, ha vist reconeguda la seva tasca amb premis com la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d'Honor Jaume I (1982) o la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2001), entre molts altres.

El 2001 va publicar el dietari Dies de memòria 1938-1940, un testimoni fonamental per a entendre l'enorme desfeta humana d'uns anys injusts. La seva obra mereix un lloc de privilegi en la nostra literatura. És membre emèrit de l'Institut d'Estudis Catalans.

Va ser soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.