Carta de la Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts a les forces polítiques que concorren a les eleccions

La Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts de Catalunya es dirigeix a les forces polítiques que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya de 28 de Novembre de 2010

Al finalitzar el període legislatiu 2006-2010 del Parlament de Catalunya “La Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts de Catalunya” vol manifestar el seu reconeixement als diputats i diputades sortints per l’aprovació de la llei del “Consell Nacional de la Cultura i les Arts” de 13 de maig de 2008. Tant als grups polítics que van votar a favor com els que no hi van donar suport els volem fer reconeixement pel seu interès i la seva dedicació a la millora dels organismes que gestionen el desenvolupament cultural i artístic de Catalunya.

En ser el Consell de les Arts un organisme nou que respon a una tradició de gestió de la cultura diferent a la desenvolupada al nostre país en els anys de democràcia, entenem que el procés d’implantació i consolidació és complicat i no està mancat de dificultats. És per aquesta raó que la Plataforma pel Consell de les Arts va decidir continuar el seu treball d’advocacia en favor d’una gestió autònoma de la cultura fins i tot després de ser aprovada la llei.

Amb independència de les desavinences i conflictes que estan marcant l’inici del CoNCA i que han de ser tractats i resolts des d’altres àmbits d’interlocució i ocasions, la Plataforma de la Cultura pel Consell de les Arts considera que el model de l’arts council ha de continuar rebent el ple suport del nou Govern i Parlament que sorgeixi d’aquestes eleccions, sigui quina sigui la seva composició.

Conseqüentment, demanem als grups polítics que subscriguin en els seus programes i electorals els següents compromisos:

1. Donar suport al Consell de les Arts en els terminis que marca la llei aprovada el 13 de maig de 2008.

2. Avançar durant la propera legislatura en el desplegament de totes les competències aprovades a la llei i encara no fetes efectives. D’aquesta manera, encarar un desenvolupament progressiu de les competències del Consell de les Arts de manera que es clarifiquen de manera positiva aquelles referents a la creació artística, la difusió cultural i la projecció internacional.

3. Dotar el Departament de Cultura d’un pressupost suficient i digne, el qual considerem hauria de poder arribar al final de la legislatura al 2% del pressupost general de la Generalitat.

4. Dins d’aquests pressupostos culturals, els recursos atorgats al Consell de les Arts han de ser coherents amb els seus àmbits d’actuació i
amb les seves competències executives i situar-se entre els 60 i 80 milions d’euros anuals.

5. D’igual manera caldrà avançar en una nova personalitat jurídica que li asseguri una veritable autonomia respecte de les institucions culturals dependents directament del govern de la Generalitat.

6. En definitiva, reclamem situar la cultura (juntament amb educació i ciència) al bell mig de l’acció del govern, com a una aposta estratègica per a un nou model econòmic i productiu basat en el coneixement, la recerca i la innovació Que no desaparegui, per tant, el departament de Cultura i que es situï al seu capdavant persones competents, experts coneixedors de la realitat cultural del país, del disseny de polítiques culturals avençades i capaços de desplegar una gestió moderna i eficient de la cultura.

El compromís amb aquests sis punts els considerarem mínims per a que els artistes, creadors i agents culturals de Catalunya puguin donar el suport i atorgar la seva confiança als grups polítics que hauran de dirigir els destins del nostre país en els propers quatre anys.

Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts
4 de novembre de 2010



Relació d’associacions adherides a la Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts

Novembre de 2010

La Plataforma de la Cultura per a un Consell de les Arts es va constituir setmanes abans de les eleccions del 14 de novembre de 2003 i ha participat activament durant tot el procés d’instauració del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). La seva posició s’ha caracteritzar per la defensa d’un nou model de gestió dels recursos públics en matèria de cultura i de les arts, basat en els arts councils, que traslladi les decisions en matèria artística a la societat civil, protegint, d’aquesta manera, la política cultural dels avatars electorals i les
contingències polítiques.

Art Barcelona (Associació de Galeries d’Art)
Art Catalunya (AC)
Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)
Associació Catalana de Compositors (ACC)
Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET)
Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya (ACPDC)
Associació d'Escenògrafs de Catalunya (Ad’EC)
Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)
Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. (APDC)
Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC)
Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC)
Associació Professional de Representants Mànagers i Promotors de Catalunya (ARC)
Associació de Teatre per a Tots els Públics (TTP)
Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)
Col·legi Professional de Directors de Cinema de Catalunya (CPDCC)
Foment de les Arts i del Disseny (FAD)
Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya
Galeries Independents de Catalunya (GIC)
Secció Catalana del Instituto de Arte Contemporáneo (IAC)

Observadors:
Federació Unió de Músics de Catalunya (UMC) que agrupa a:
Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC)
Associació de Músics i Animadors Professionals d’Espectacles Infantils
(AMAPEI)
Associació de Músics i Intèrprets en Llengua Catalana (AMICS)
Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM)
Associació de Músics de Tarragona (AMT)
Associació Professionals de Músics de Catalunya (MUSICAT)
Col·lectiu de Compositors de Tarragona Mikrokosmos

No subscriuen aquest comunicat:
Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA)
Associació de Fotògrafs Professionals d’Espanya (AFP)