Bob Dylan s'endú el Nobel de literatura

13 d'octubre de 2016

El cantant i compositor nord-americà Bob Dylan ha rebut avui el Premi Nobel de literatura «per haver creat noves expressions poètiques en la gran tradició de la cançó nord-americana».
 

Robert Allen Zimmerman, nascut a Duluth, Minnesota, el 1941, és considerat un dels músics contemporanis més importants a escala global. Tot i que la seva obra aparentment no encaixa amb el tipus de creació literària que tradicionament ha premiat l'acadèmia sueca (narrativa o poesia), feia anys que, de fet, era un dels noms que apareixia en les apostes per aquest premi. Des de l'any 1993, en què va guanyar el novel·lista Toni Morrison, que un nordamericà no rebia aquest premi, el reconeixement literari més important i més ben dotat econòmicament a escala global.

Bob Dylan ha publicat 51 àlbums en solitari i ha rebut 11 premis Grammy, a més d'altres guardons que, com el Nobel, reconeixen la seva influència més enllà de la música popular estatunidenca, com el Premi Príncipe de Asturias el 2007 o el Premi Pulitzer el 2008. Val a dir que no és la primera vegada que un músic rep un premi literari reconeixent el seu vessant com a lletrista o la seva influència en el món de les lletres. En el nostre àmbit, el 2014 Raimon va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, per fer de la cançó un vehicle expressiu de poesia.

L'anunci ha arribat hores després de saber-se la notícia de la mort del dramaturg italià Dario Fo, reconegut amb el Nobel de literatura el 1997.

Els darrers premis Nobel de literatura han estat per Svetlana Aleksiévitx, Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, J. M. G. Le Clézio, Doris Lessing i Orhan Pamuk.

Llegiu, en anglès, aquest article sobre la candidatura de Dylan abans de saber-se el resultat del Nobel de literatura: Knock, knock, knocking on Nobel's door http://www.nytimes.com/2013/09/29/opinion/sunday/knock-knock-knockin-on-nobels-door.html


Bob Dylan va representar, per al moviment de la Nova Cançó en català, i sobretot amb el breu Grup de Folk, una alternativa a la influència de la cançó francesa i, alhora, un revulsiu de la música tradicional que enllaça amb l’actual pop-folk.

El 2012 DiscMedi va publicar un tribut a Dylan d'artistes catalans, «Escolta-ho en el vent».  El CD s'obre amb "Comarcal 66 Revisited 2 Vals", o el que és el mateix, la unió de "Like a Rolling Stone" i "It's All Over Now, Baby Blue" interpretada per Pascal Comelade. El treball també inclou una versió extraordinària de "Don't Think Twice, It's All Right" cantada per Miquel Cors, i adaptacions a càrrec de La Sastreria, Jordi Batiste, Els 3 Tambors, J. M. Baule, Oriol Tramvia, Jaume Escala, Falsterbo Marí, Jorcx, Duo Ausona i Pascal Comelade & Enric Casasses. L'àlbum es completa amb el videoclip de "Tornaré a ser lliure", gravat per Gerard Quintana i Jordi Batiste. Anteriorment Isidor Marí, amb l'acompanyament de Joan Barbé i Jordi Clua, havia publicat el disc «Serà molt fort, 14 versions de Bob Dylan».
 

 

 

En català existeix la biografia a cura de David Castillo: Bob Dylan. Barcelona: Edicions 62, 1992, actualment descatalogada. També són molt recomanables el documental de Martin Scorsese No Direction Home (2005) i la pel·lícula I'm not there (2007) de Todd Haynes.